Navigácia

  • Slávik Slovenska 2024

    Slávik Slovenska 2024

    Každoročne sa priatelia ľudového spevu stretávajú na celoslovenskej súťaži Slávik Slovenska. Dňa 23.4.2024 sa na našej škole konalo školské kolo tejto obľúbenej súťaže, kde každý súťažiaci predviedol jednu ľudovú pieseň. Spolu sa stretlo 36 súťažiacich, ktorí súťažili v troch kategóriách. Najlepší z nich nás pôjdu reprezentovať na okresné kolo, ktoré sa bude konať 16. mája. Zo všetkých súťažiacich sa veľmi tešíme, tým najlepším gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

    1.kategória:   1. miesto:  Dávid Randár, III.B

        2. miesto: Kristína Raganová, III.A

        3. miesto: Danka Varcholová, II.B

    Cena poroty:   Tatiana Vlkovičová, I.B

    2.kategória:   1. miesto:  Emma Klimeková, V.C

        2. miesto: Tamara Kaščáková, V.C

        3. miesto: Janko Pangrác- Piter, V.C

    3.kategória:   1. miesto:  Christofer Drechsler , VII.B

    Fotogaléria TU.

  • DEŇ ZEME - 22.apríl

    DEŇ ZEME - 22.apríl

    Naša škola oslávila Deň Zeme viacerými aktivitami. Tento dôležitý  deň pre našu planétu si pripomíname už od roku 1970 a iniciátorom jeho vyhlásenia bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti od cenných darov, ktoré nám poskytuje Zem a ktoré sú vyčerpateľné.

    Pri tejto príležitosti sme uskutočnili množstvo zaujímavých aktivít, do ktorých sa mohli zapojiť nielen žiaci, učitelia, ale aj rodičia a priatelia našej základnej školy.

    Uskutočnili sme nasledovné aktivity:

    na 1.stupni:

    • tradičné ŽIVÉ ZOO,
    • besedu a zaujímavú aktivitu s rybármi pri rieke Topľa,
    • pomoc zvieratkám a zbierka pomoci pre opustené zvieratká pre SOS PSÍKY - OZ DRUHÁ ŠANCA,

    na 2.stupni:

    • úprava okolia školy, zber odpadkov,
    • recyklácia odpadu – EKOKÚTIK,
    • vytváranie odevov z odpadového materiálu: Módna prehliadka na tému EKOMÓDA,
    • zapojenie sa do zbierky pre SOS PSÍKY - OZ DRUHÁ ŠANCA

    Ďakujeme všetkým rodičom, žiakom, učiteľom a zamestnancom školy, ktorý sa zapojili do týchto aktivít priamo alebo poskytnutím rôznych pomôcok, vecí, granúl pre zvieratká či finančnou zbierkou. Ešte raz veľmi pekne ďakujeme!!!!!!

  • Planéta, či plasty?

    Planéta, či plasty?

    Deň Zeme každoročne pripadá na 22. apríl,  kedy sa ľudia z celého sveta zapájajú do rôznych aktivít v oblasti ekológie. Dnešný pondelok je  už jeho 54. ročník. Prvýkrát sa organizoval v roku 1970 v Spojených štátoch amerických a postupne sa rozšíril do celého sveta.

    Každý rok má Deň Zeme špecifické motto. Pre rok 2024 je to "60-percentné zníženie produkcie plastov do roku 2040".

    Aj my žiaci II. stupňa sme dnešný deň strávili najprv aktívnym upratovaním v areáli našej školy a triedach. Tak nás s  rovesníkmi čakali tvorivé chvíle na skrášlení triedy, aktivity zamerané na ochranu prírody a recykláciu odpadu.

    Piataci a šiestaci sa na pár chvíľ ocitli na móle EKOPREHLIADKY, kde hrdo a s úsmevom na perách predstavili svoje módne výtvory ( či miestami aj výstrelky...o)  ) od šiat, trička, cez kabelky až po krásne brošne – motýlikov.

    Siedmaci a ôsmaci sa zamerali na spracovanie aktuálnej témy RECYKLÁCIA  a SEPARÁCIA odpadu.

    Nápadité výtvory žiakov vznikali pod aktívnym vedením ich učiteľov, ktorí tiež pridali ruky k dielu a výsledkom je triedny EKOKÚTIK.

    Veríme, že sme takto dnes prežili pohodové chvíle, užitočné pre našu Zem a naše školské prostredie.

    Zároveň touto cestou ďakujeme za každý váš  príspevok pre zvieratká  pre OZ Druhá šanca. Fotogaléria TU.

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Otvárame futbalovú triedu

  • Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda

    V tomto školskom roku sa uskutočnil už 22. ročník Biblickej olympiády. Jej cieľom je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí. Predmetom súťaže boli vybrané knihy Svätého písma a to: SZ – Genezis 12 – 36, Daniel 1 – 6, 13, NZ – Evanjelium podľa Jána a Žalm 27. Spoločnou témou kníh boloVytrvať vo viere“. Tejto súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy rímskokatolíckej náboženskej výchovy: Jarmila Tvardzíková 8.C, Terézia Baňková 6.C a Ivan Halčák 6.C.

    Dojmy Jarmilky zo súťaže: „Olympiáda sa začala krátkou svätou omšou v kaplnke. Po jej skončení sme sa presunuli do spoločenskej miestnosti, rozdelili do skupín a začalo sa súťažiť. Súťažili sme v 3-člennom družstve. Olympiáda pozostávala z piatich častí, a to vedomostný test, biblické citáty, otázky z textu, oprava žalmu a obrázkový kvíz. Na každé kolo sme mali 10 – 20 minút a medzi každým kolom prebehla výmena miest pre iný uhol pohľadu. Celkovo sa nám darilo  dobre a dúfame, že sa takto o rok stretneme znovu.“ Naši žiaci si v okresnom kole vybojovali tentokrát krásne 4. miesto.

    Biblická olympiáda sa realizovala aj  z evanjelického a. v. náboženstva, kde nás pekne reprezentovali tieto šikovné žiačky:

    3.miesto:   Rút Gregová, III.B               

    4.miesto:   Ester Gregová, V.A                 

    16. miesto:   Dorota Gregová, VI.A               

    20.miesto:   Jana Kalejová, VI.D             

    Chválime a ďakujeme všetkým súťažiacich za zapojenie sa do tejto súťaže a reprezentáciu školy a veríme, že o rok sa zapoja znova.

  • MOMENTKY ZO ZÁPISU DO 1.ROČNÍKA

    MOMENTKY ZO ZÁPISU DO 1.ROČNÍKA
  • ZÁPIS DETÍ DO 1.ROČNÍKA NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

    ZÁPIS DETÍ DO 1.ROČNÍKA NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

    Vážení  rodičia,

    nastal čas, keď sa v rodinách budúcich prvákov  rozhodujete o tom, do ktorej základnej školy zapíšete svoje dieťa.

    Pri tomto vážnom rozhodovaní Vám chceme byť nápomocní a oboznámiť Vás s novými informáciami o zápise dieťaťa do školy.

    Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2017 do 31.8.2018

    a deti,  ktoré v minulom šk. roku pokračovali v predprimárnom vzdelávaní /mali odklad školskej dochádzky/.

    Zápis bude prebiehať podaním prihlášky:

    1. elektronicky – zákonný zástupca využije možnosť  online elektronickej prihlášky na web stránke našej školy. Tlačiť prihlášku nemusíte. Vytlačíme ju pre vás v škole, kde už prídete s dokladmi len na kontrolu údajov a podpísanie. Prihlášku prosím vyplňte čo najdôkladnejšie, určite nezabudnite uviesť kontaktné údaje (hlavne e-mail a telefón).

    Prihláška do 1.ročníka musí byť podpísaná oboma rodičmi. Ak nemôžu prísť k zápisu obaja zákonní zástupcovia, môžete si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

            2.papierovou formou – vyplnením a vypísaním formulára, ktorý rodič doručí škole alebo ju príde vyplniť do školy.

      

    Pozývame deti a ich rodičov na slávnostný zápis detí do 1.ročníka,

    ktorý bude v piatok 5. apríla 2024 o 16.00 hod.

    v školskej jedálni.

    Budú ich tam čakať rôzne kreatívne činnosti. 

     

    Zápis bude pokračovať do 30.apríla 2024 v pracovných dňoch od 7.30 do 15.30 hod. na sekretariáte školy.

     

    Ak chceš vedieť viac, klikni na www.zsbkbj.edupage.org          Viac informácii na podstránke "Budúci prváci"

    TEŠÍME SA NA VÁS

  • Zápis do 1.ročníka na školský rok 2024/2025

  • Zápis do 5.ročníka na školský rok 2024/2025

  • Výlet po pamiatkach UNESCO

    Výlet po pamiatkach UNESCO

    Aj tento rok sme na nadviazali na tradíciu výletov do krajín Európskej únie a Veľkej Británie, no tentoraz sme si vybrali cestu po pamiatkach UNESCO. A podarilo sa nám ich navštíviť hneď desať.

    Prešli sme Slovenskom, Českom, Nemeckou do Belgicka, kde sme sa zastavili pri symboloch Belgicka - Atomiu a veterných mlynoch, navštívili starobylé mestečko Bruggy – vyhlásené za „Benátky severu“. Po návšteve múzeí čokolády a hranoliek  spojených s ochutnávkami  sme pokračovali do Francúzska. Trajektom sme sa preplavili do Anglicka, kde sme navštívili „kamenné hodiny“ Stonehenge z doby kamennej a bronzovej, pláž pri bielych útesoch a historický hrad Dover. V typicky „anglických mestečkách“ Salisbury a Canterbury sme si mohli vyskúšať „fish and chips“, no cieľovou destináciou bol Londýn so všetkými jeho pamiatkami a lákadlami – plavba loďou po rieke Temža, jazda londýnskym metrom a „double decker“ poschodovým autobusom. Trafalgarské námestie plné holubov a turistov, Westminsterský palác, prechod po sklenenej časti mosta Tower Bridge, kráľovská stráž pred Buckinghamským palácom i príchod kráľa  k sídlu ... to všetko a oveľa oveľa viac.

    Najväčším lákadlom a výzvou však ostalo ubytovanie v anglických rodinách, kde sme si mohli priamo vyskúšať svoje znalosti v ovládaní cudzieho jazyka a spoznať mentalitu  a spôsob života Angličanov.

    Cesta späť prebiehala pomerne rýchlo a aby sme na tento výlet nezabudli, zažili sme aj „búrku na lodi“. Myslím, že „nezabudnuteľnú“.

    Sme doma, plní spomienok, vedomostí a skúseností na ďalší úspešný a nezabudnuteľný výlet. Fotogaléria TU.

  • Interview trochu inak

    Interview trochu inak

    Slohovú čast jazyka žiaci veľmi ,,nemusia". Ale keď sa spojí príjemné z užitočným, všetko ide ako po masle. Využili sme vplyv médií a tému ,,Interview" sme realizovali v spolupráci s Matejom Zavackým a jeho psou influencerkou Pampi, ktorí pomáhajú útulkom s adopciou zvierat. Deti si naštudovali informácie o čoraz populárnejšej psej princeznej, spravili si o nej projekty, napísali si pútavé otázky a pripravili triedu na vzácnu návštevu. Nezabudli ani na pamlsky a darčeky pre psíkov v útulku. Celé interview bolo v réžii našich šikovných žiačok. Radosť detí pri príchode Pampi bola neopísateľná. Každý sa jej chcel dotknúť, pohladkať, či spraviť si selfie. Sme radi, že akcia splnila účel, deti sa pútavou formou naučili učivo slohu a v neposlednom rade sa veľa dozvedeli o dočaskovaní, či adopcii zvierat. Ďakujeme Pampi a Matejovi, že si na nás našli čas, želáme veľa nových vtipných videí a držíme labky v ďalších úspešných adopciách. Fotogaléria TU.

  • OTVORENÁ HODINA PRE PREDŠKOLÁKOV

    OTVORENÁ HODINA PRE PREDŠKOLÁKOV

    Predškoláci na návšteve vo "veľkej škole"

    Dňa 23.03.2024 sa predškoláci zúčastnili otvorenej hodiny v prváckych triedach. Vyskúšali si, aké je to byť školákom.

    Pani učiteľky previedli deti zákutiami jednotlivých vyučovacích predmetov. Prváci ukázali, čo sa za pár mesiacov vo „veľkej škole“ naučili a spolu so škôlkarmi pracovali na zadaných úlohách, čítali, počítali, hrali sa, zabávali.

    Rodičia si prezreli areál školy, informovali sa o triedach, učebniach i o ponuke školy.

    Deti sa v škole cítili veľmi príjemne, o čom svedčilo ich nadšené rozprávanie. Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

  • Londýn

    Včera - 28.3.2024 bol posledný deň nášho výletu. Navštívili sme Londýn. Plavili sme sa loďou po Temži a pozreli si skvosty Londýna: Big Ben, The Houses of Parliament, Westminster Abbey, Buckingham Palace, London Eye, Tower Bridge. Fotogaléria TU.

  • Super výlet pokračuje

    V utorok sa naši výletníci plavili trajektom po trase Calais - Dover. Navštívili Stonehenge a mestečko Salisbury.

    V stredu si pozreli prístav Dover a absolvovali prehliadku hradu Dover a historického mesta Canterbury. Fotogaléria TU.

  • Pozdravy zo vzdelávacieho zájazdu - Za pamiatkami UNESCO

  • "VESELKA" v ŠKD

    Piatkové popoludnie 22.3.2024 v školskom klube detí bolo trochu nezvyčajné. Navštívila nás VESELKA. 

    Išlo o interaktívny projekt, kde si deti spolu s Veselkou zaspievali a zatancovali piesne známe i menej známe, pripomenuli si zvyky i tradície Veľkej noci.

     

  • Vynášanie MORENY

    Vynášanie MORENY

    Morena bola symbolom zimy a jej zapálenie bolo vyjadrením túžby po konci chladného počasia a studených dní. Na Smrtnú nedeľu, teda 2 týždne pred Veľkou nocou, niesol, obyčajne ženský sprievod, slamennú bábiku na palici. Oblečená bola v ženských šatách so stužkami.

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    Mesiac marec je už tradične považovaný za mesiac knihy, a teda nadišiel najvhodnejší čas, aby sme sa znova nechali unášať krásou umeleckého slova. Školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa uskutočnilo dňa 7. 3. 2024 na oboch stupňoch školy. Naši výborní recitátori nám pripravili príjemné popoludnie, počas ktorého nešlo ani tak o meranie si síl a súťaženie, ako skôr o snahu precítiť, prežiť a vniesť vlastné emócie do svojej interpretácie textu. Vznikli z toho nádherné prednesy, takže bolo náročné vybrať tých najlepších z najlepších. Po náročnom rozhodovaní sa porota napokon rozhodla udeliť dokonca niekoľko dupľovaných umiestnení.

    Výsledky tohtoročného školského kola HK:

    I. kategória: poézia:

    1. miesto: Karin Živčáková (4.A)

    2. miesto: Táňa Gumanová (3.B )

    3. miesto: Nina Bondrová (3.A)

    próza:

    1. miesto: Alexandra Marinková (4.A)

    2. miesto: Kristína Raganová (3.A)

    3. miesto: Nina Žumarová (3.B )

    cena poroty: Matej Patarák (2.A)

    II. kategória: poézia:

    1. miesto: Emma Klimeková (5.C)

    1. miesto: Zuzana Bilišňanská (6.A)

    2. miesto: Karin Pisaríková (5.A)

    2. miesto: Alexandra Sýkorová (5.A)

    3. miesto: Michaela Cubjaková (5.A)

    próza:

    1. miesto: Tatiana Molčanová (5.A)

    2. miesto: Tamara Kaščáková (5.C)

    3. miesto: Richard Sobek (5.B )

    III. kategória: poézia:

    1. miesto: Nina Sobeková (7.A)

    2. miesto: Tamara Pangrácová (7.C)

    3. miesto: Nela Benková (7.C)

    próza: 1. miesto: Oliver Stojan (7.A)

    2. miesto: Simona Porubská (7.C)

    3. miesto: Natália Peržeľová (7.C)

    Všetkým výhercom blahoželáme a tým, ktorí získali 1. miesto, držíme palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční dňa 21.3.2024 na HOS v Bardejove.

  • MAREC – mesiac knihy

    MAREC – mesiac knihy

    Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s mesiacom knihy. 

    My si ho pripomíname aj burzou kníh v našej školskej knižnici.

    Ak máte doma knihy, ktoré vám zavadzajú v polici a nechcete ich vyhodiť do koša, môžete ich darovať našej školskej knižnici. Za symbolickú cenu si ich deti môžu zakúpiť na burze kníh. Získajú tak knihy, v ktorých nájdu inšpiráciu, zábavu i múdrosť. Získané finančné prostriedky využijeme na nákup nových kníh, ktoré potešia našich čitateľov.

    Čas predaja bude po dohovore s vedúcou školskej knižnice.

    Tešíme sa na vás a ďakujeme!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Bartolomeja Krpelca Bardejov
    Tarasa Ševčenka 3, 085 55 Bardejov
  • 054/ 472 2129 - sekretariát školy
    0948 948 497 - školská jedáleň

Fotogaléria