• Novinky

          • Solivar v Prešove
            • Solivar v Prešove

            • V utorok 14.mája 2024 v rámci predmetu chémia navštívili žiaci VIII.A, VIII.B , VIII.C jednu z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku- SOLIVAR v PREŠOVE. Tento unikátny komplex technických objektov na
              čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. stor., nemá na Slovensku konkurenta svojho druhu. V rámci prehliadky mali žiaci možnosť vidieť šachtu Leopold, četerne /rezervoáre soľanky/, hutu, varňu s expozíciou pod názvom DEJINY ŤAŽBY A VÝROBY SOLI V SOLIVARE, sklad soli /komory/, kováčske dielne a klopačku /turňu/. Solivar fungoval do roku 1970. Práve v tomto roku boli staré objekty solivaru vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Žiakom sme tak sprístupnili spoznať históriu čerpania a varenia soli. 

              Druhou zastávkou našej „chemickej cesty“ bol Ústav chemických vied na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Najprv ich čakala interaktívna periodická tabuľka prvkov, ktorej teóriu si následne vyskúšali v praktických úlohách v laboratóriu. Zvedavosť, aktívny prístup našich žiakov nás opäť raz presvedčili, že sú to slušní mladí ľudia, ktorí majú záujem aj o takúto formu výučby. Fotogaléria TU.

            • Naši futbalisti vybojovali zlato

            • 14.5.2024 naša škola organizovala okresné kolo v malom futbale mladších žiakov. Za účasti 12 škôl sme vybojovali krásne 1. miesto a postupujeme na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 16.5.2024 v Sabinove.

              Našu školu reprezentovali títo žiaci:   Nikolas Kundra 4.A, Dominik Delej 5.B, Martin Hanko 5.B, Matteo Javorský 5.B, Daniel Kuchta 5.B, Richard Sobek 5.B, Martin Švirk 5.B, Dávid Glitta 6.B, Peter Hvišč 6.C, Oliver Ždiňak 6.C

              Chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu a držíme palce na krajskom kole!

            • Bronzoví florbalisti

            • 10.5.2024 sa na ZŠ pod Vinbargom uskutočnilo okresné kolo vo florbale starších žiakov. Za účasti 10 základných škôl z okresu Bardejov sa naši žiaci umiestnili na krásnom 3. mieste. Našu školu reprezentovali žiaci:

              8.A - Savčák, Zakopal

              8.C - Gduľa

              9.B - Babčák, Homza, Hrytsyna, Kačmár, Sliva, Šimco.

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

            • Vystúpenie na oddelení LDCH

            • Máj je mesiac lásky a láska sa dá prejaviť rôznym spôsobom. Spojením aj s Dňom matiek, naše deti z krúžku Ľudového tanca, pod vedením Mgr.Kmecovej, pozdravili babičky a pacientov v nemocnici, na oddelení LDCH. Ďakujeme, že sme mohli potešiť. 

            • English Poems

            • Dňa 30.4.2024 sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese anglickej poézie. Každoročne naši žiaci preukazujú nadobudnuté vedomosti, schopnosti a talent prezentovať sa v cudzom jazyku a inak to nebolo  ani tento rok.

              Žiaci súťažili v dvoch vekových kategóriách a umiestnenie bolo nasledovné:

              A kategória

              1.miesto:   Alexandra Sýkorová, 5.A

              2.miesto:   Emma Klimeková, 5.C

              3.miesto:   Tamara Kaščáková,  5.C

                                Michaela Cubjaková, 5.A

              B kategória

              1.miesto:   Stanislava Floriánová, 7.C

              2.miesto:   Ela Balonová, 7.A

              3.miesto:   Ema Maxinová, 7.B

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

          • Okresné kolo Pytagoriády
            • Okresné kolo Pytagoriády

            • V mesiaci apríl si všetci úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády merali svoje matematické vedomosti v okresnom kole Pytagoriády.

              Úspešným riešiteľom sa stal súťažiaci, ktorý v priebehu 60-tich minút vyriešil správne aspoň 10 úloh z 15-tich. Okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané úlohy. 

              Medzi 155 súťažiacimi žiakmi z celého okresu sa naši žiaci nestratili a úspešnými riešiteľmi z našej školy sa stali:

              3. miesto Stanislav Boruv  4.A

              3.miesto Nina Sobeková 7.A

              3. miesto Dorota Škriabová 8.B

              4. miesto Tamara Daňková 8.B

              6. miesto Daniela Kuchciková 8.A

              10. miesto Zara Zakopalová 5.A

              Všetkým žiakom, ktorí reprezentovali našu školu, ďakujeme za účasť a vzornú reprezentáciu a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

          • Exkurzia Osvienčim - Krakov
            • Exkurzia Osvienčim - Krakov

            • Naši žiaci 9.ročníka sa  22.apríla 2024 zúčastnili dejepisnej exkurzie Osvienčim - Krakov, ktorá je každoročnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole. Mali sme tak možnosť vidieť hrôzy 2. svetovej vojny a prehodnotiť svoj postoj k tejto situácii. Ďalšou zastávkou bolo krásne mesto Krakov. Ľuďmi nazývaneho "Severný Rím", pretože sa v ňom nachádza viac než 120 kostolov. Aj vďaka pútavému výkladu histórie a legiend  našim sprievodcom, bolo veľkým zážitkom spoznávať mesto Krakov, ktoré je zapísané v UNESCO. Fotogaléria TU.

          • Deň narcisov
            • Deň narcisov

            • 18. apríla 2024 sa celé Slovensko zapojilo do výnimočnej charitatívnej zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Naša škola je už tradičným spolupracovníkom a ani tento rok sme neboli výnimkou. Na Slovensku každý rok pribudne takmer 30.000 nových pacientov. Rakovina sa týka celej spoločnosti a v nejakej podobe každého z nás. Cieľom Dňa narcisov bolo vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom – do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Jeho poslaním je prejaviť spolupatričnosť ľuďom s onkologickou diagnózou.

              Vyzbierané peniaze Liga proti rakovine vracia späť do spoločnosti v podobe financovania služieb priamo pre pacientov a vo forme podpory užitočných a efektívnych projektov na celom Slovensku. Vďaka príspevkom našich žiakov a zamestnancov školy sa nám podarilo vyzbierať 491,95 €.

              Zbierku na našej škole tento rok pomohli realizovať žiačky IX.A triedy Petra Foľtová, Tamara Novotná, Antónia Peregrimová a Gréta Špirková.

              Medzi darcami výnimočné gesto solidarity prejavila aj žiačka 5.B triedy Michele Šamudovská, ktorá darovala časť svojich vlasov.

              Všetkým darcom ĎAKUJEME a zároveň ďakujeme našim dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na organizácii a priebehu Dňa narcisov. Fotogaléria TU.