• Novinky

            • Adventný kalendár

            • Vstupujeme do mesiaca plného očakávaní, tajomstiev i nefalšovanej detskej radosti. Aby bol december nezabudnuteľný i pre našich žiakov, pripravili sme pre nich adventný kalendár plný prekvapení a veríme, že každé ráno tak bude pre nich zaujímavé a vzrušujúce.

              Prajeme všetkým radostné a pokojné predvianočné obdobie.

          • Exkurzia do Botanickej záhrady v Košiciach
            • Exkurzia do Botanickej záhrady v Košiciach

            • 23.novembra sa naši šiestaci spolu s pani učiteľkami K. Birošovou a Z. Prokopovičovou zúčastnili exkurzie do Botanickej záhrady v Košiciach. Žiaci mali možnosť odhaliť nádheru rozmanitosti flóry a fauny, pôvab rastlín. Zaujala ich aj včelárska výstava, kde mohli vidieť potreby pre včelárov a ich produkty. V tvorivej dielni si mohli vytvoriť dekorácie zo včelieho vosku. Fotogaléria TU.

          • „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“
            • „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“

            • 20. novembra 2023 sa medzi 10:00 a 11:00 hodinou spoločne bubnovalo, aby sa poukázalo na potrebu počúvať hlas detí. Pretože ticho deti pred násilím neochráni! Do tohto slovenského a českého podujatia sa zapojili aj žiaci a vyučujúci našej základnej školy. Symbolicky sme chceli upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Na bubnovanie sme si pripravili plastové fľaše. Alebo niektorí jednoducho udierali svojimi rukami o lavicu, vzali si ceruzky a búchali s nimi o peračník. Hlavne, bubnovali, udierali do rytmu pripravenej hudby.

              Je nutné sa s násilím vysporiadať. Nesmie sa prehliadať a je potrebné vnímať ho ako niečo, čo sa týka nás všetkých. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. Tohto roku sa podujatie koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

          • Žakovce
            • Žakovce

            •        Jean De La Fontaine: Ľudia si musia pomáhať, to je zákon prírody.“

              Áno, ľudia by si mali pomáhať. Je jedno, aká je to pomoc, každá pomoc sa predsa ráta. A preto sme sa aj my, deviataci z 9.A,B,C dňa 27.10 2023 vybrali do Žakoviec v rámci náboženskej výchovy s p.uč.Mgr.J.Minčákovou. Tejto akcii predchádzala na škole aj zbierka trvanlivých potravín, drogérie a tiež školských pomôcok v spolupráci so školským parlamentom pod taktovkou Mgr.A.Boreckej. Do tímu sa pridala aj členka školského podporného tímu – sociálna pracovníčka Mgr.J.Jacurová. Zlé počasie a dlhá cesta nás neodradila a aj napriek zlým podmienkam sme vysmiati prišli pomôcť. Po príchode do Žakoviec nás privítal pán farár a pozval do  kostolíka, kde sa s nami začal rozprávať o jeho skúsenostiach so životom. Riešil problémy detí a dospelých ľudí, pričom mnohým z nás prehovoril do sŕdc. Chvíľky smútku a vážnych vecí sa prelínali s radosťou a smiechom. Predsa len nás niečomu naučil. Vážiť si to, čo máme a kým sme.“ Tváre spolužiakov po prednáške boli naozaj zaujímavé. Debaty o tom, ako krásne, múdro a rozvážne rozprával, bolo mnoho. Priam nespočítateľné.

                      Po jeho prejave nám ponúkol obed, ktorý sme s radosťou prijali. Po obede nám ešte porozprával o živote klientov v zariadení a ich podmienkach ujo Fero. Po tejto krátkej prednáške sme vyložili našu zbierku, ktorú sme pre Žakovce v škole uskutočnili. Za ich pohostinnosť a to všetko sme poďakovali a nastúpili naspäť do autobusu s dobrým pocitom,  že sme im naozaj pomohli. A aby toho nebolo málo, tak ku koncu výletu sme sa zastavili ešte v čokoládovni Nestville, kde sme si pochutili na výbornom koláčiku a horúcej čokoláde na zahriatie ako záver pekného dňa. Nasadli sme do autobusu a vyrazili sme. Možno sme boli trochu mokrí a bola nám zima, ale pocit z dobrej veci a super zážitky to prekryl.

                Sme veľmi vďační za túto akciu, kde sme si mohli uvedomiť, aký dôležitý je náš život, a že sme mali tú možnosť, pomôcť ľuďom, ktorí možno také šťastie v živote nemali. Fotogaléria TU.

              Tonka, Hanka a Tamarka.

          • Slávnostné pasovanie prvákov
            • Slávnostné pasovanie prvákov

            • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na toľko nových ľudí, povinností, pravidiel,….Ako po iné roky, aj tento rok úlohou prvákov bolo ukázať, čo sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čakal na prvákov slávnostný deň. Rodičia detí tak boli 26. októbra 2023 svedkami výnimočnej udalosti – pasovanie žiakov 1. ročníka do „cechu školského“.

              Naši milí prváci, želáme vám, aby sa vaše túžby splnili, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste okrem vedomostí zažili i kopec radosti z objavovania, ale i spokojnosti z dobrej práce.

              Hoci zdolávanie prekážok občas trochu bolí. Vydržte, veď to za to stojí! Učitelia Vám môžu otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíte sami. Fotogaléria TU.