• Novinky

          • Biela pastelka
            • Biela pastelka

            • 23.septembra sa aj naša škola zapojila do verejnej zbierky, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ďakujeme všetkým, ktorí sa svojím príspevkom rozhodli podporiť nevidiacich a slabozrakých v ich úsilí o samostatný a plnohodnotný život. Fotogaléria TU.

          • Žakovce – Nemocnica zlomených duší
            • Žakovce – Nemocnica zlomených duší

            • Dňa 27. septembra sa žiaci deviateho ročníka spolu so svojimi učiteľkami vybrali na cestu do Žakoviec. Vďaka našej škole  sa vyzbieralo mnoho potravín, ktoré sme obyvateľom žakovského útulku darovali.

              Po príchode do Žakoviec, nás privítal pán farár Marián Kuffa, ktorý nás očaril tým ako pomáha druhým a svojou prácou nás veľmi inšpiroval. Zaviedol nás do krásnej kaplnky, plnej nádherných malieb, kde nám povedal mnoho krásnych slov, pri ktorých sme cítili, že mu vychádzajú zo srdca.

              Každý z nás si v nich našiel niečo pre seba. Najviac nás oslovila myšlienka „ Pomáhaj druhým aj keď vieš, že ti to nikdy nevrátia.“ a  tiež „Buď vďačný za to, čo máš, lebo nikdy nevieš, kedy o to môžeš prísť.“

              Ľudia, ktorých sme videli, boli veľmi milí a pracovití a s hrdosťou nám ukázali prostredie v ktorom žijú.

              Nakoniec  sme od nich dostali darček aj my. Mohli sme si zajazdiť na koňoch, čo sme si aj veľmi užili. Každý mal na tvári úsmev.

              Pred odchodom sme sa poďakovali a vybrali sme sa na cestu domov.

              V mene všetkých môžeme povedať, že  to bol krásny zážitok, počas ktorého sme si uvedomili veľa vecí a určite na neho budeme dlho spomínať. Fotogaléria TU.

                                                                                            S. Hažlinská. B.Maťová a S. Pangrácová – Piterová (IX.C)

          • !!! POZOR!!! VYZDVIHNUTIE  AG TESTOV
            • !!! POZOR!!! VYZDVIHNUTIE AG TESTOV

            • Oznamujeme všetkým rodičom, ktorí majú záujem o AGtesty, že si ich môžete vyzdvihnúť iba v dňoch od 6.9. do 9.9.2022 /utorok až piatok/  v čase od 7:30 do 13:00 hod. na vrátnici školy. V prípade nevyzdvihnutia si testov v danom termíne, testy budú vrátené. 

              Testovať sa odporúča pri akomkoľvek príznaku choroby.

              V prípade pozitívneho výsledku  o tom bezodkladne informujte svojho triedneho učiteľa. Každé samotestovanie s výsledkom je potrebné zaznamenať v Edupage.

              Testy je možné vydať iba zákonnému zástupcovi žiaka oproti podpisu (vydať testy žiakom nie je možné).

              To, ako vykonať testovanie nájdete v tomto návode - Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf alebo v tomto videu - https://www.youtube.com/watch?v=bihiBgpM9pc

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023
            • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

            • Dnes 5.septembra 2022 sme sa zobudili do krásneho rána. Deťúrencom sa síce veľmi nechcelo, veď po dvoch mesiacoch opäť začína škola. Všetci sme sa netradične zišli na ihrisku. Tam prebehlo otvorenie školského roka. Ku všetkým prítomným sa prihovoril pán riaditeľ Mgr. Ivan Bandurič a víceprimátor RNDr. Vladimír Savčinský. Potom pani zástupkyne rozdelil prváčence a piatakov do tried. Všetci žiaci sa spolu so svojimi triednymi učiteľmi pobrali do svojich tried. Kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii bude tento rok trochu zvláštny, ale to nič nemení na tom, že všetkým želáme veľa úspechov a nadobudnutých vedomostí. Fotogaléria TU.

          • Začiatok školského roka 2022/2023
            • Začiatok školského roka 2022/2023

            • Pokyny pre zákonných zástupcov dňa 5.9.2022

              Zákonný zástupca musí pri prvom nástupe žiaka do základnej školy predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Formulár je dostupný v elektronickej forme cez Edupage. Treba sa prihlásiť cez rodičovské konto, v časti Žiadosti /Vyhlásenia kliknúť na Pridať žiadosť/vyhlásenie a vybrať Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti od 15.08.2022 vrátane dátumu a odoslať ho triednemu učiteľovi.

              Formulár v papierovej forme bude k dispozícii pre žiakov 1. ročníka, 5. ročníka a novoprijatých žiakov u triednych učiteľov.

              Vstup do školy bude iba cez parkovisko školy. Slávnostné otvorenie školy bude v priestore školského ihriska o 8.00 hod.

              Školská jedáleň a školský klub detí 5.9.2022 nebude v prevádzke.

              Od 6.9.2022 bude školský klub iba pre žiakov 1. – 4.ročníka. Stravovanie pre žiakov 1. stupňa, ktorí budú navštevovať ŠKD, bude dočasne zabezpečené na 5.ZŠ, kde žiaci budú dochádzať pod doprovodom svojich vychovávateliek v čase o 12.30 hod. Stravné je potrebné zaplatiť našej vedúcej školskej jedálne p. Bednárovej.

              Z dôvodu bezpečnosti zdržiavať sa v areáli školy po vyučovaní je zakázané!

               

          • Informácia
            • Informácia

            • Z dôvodu rekonštrukcie školy bude prevádzka školskej jedálne dočasne prerušená pre žiakov 2.stupňa. Žiakom 1.stupňa bude obed zabezpečený. Ďakujeme za pochopenie.

               

          • INFORMÁCIA PRE RODIČOV
            • INFORMÁCIA PRE RODIČOV

            • Z dôvodu rekonštrukcie školy budú informácie týkajúce sa začiatku školského roka 2022/2023 poskytované prostredníctvom WEB stránky školy, EDU Page a triednych učiteľov.

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční 5.9.2022 /PONDELOK/ o 8.00 hod. na školskom ihrisku.

          • DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA K POSKYTNUTIU DOTÁCIÍ NA STRAVU
            • DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA K POSKYTNUTIU DOTÁCIÍ NA STRAVU

            •  

              ​​​​​​​

               

              ​​​​​​​

              Od 01.07.2022, v prípade detí bez bonusu, je možné dotáciu na stravu poskytnúť len tým deťom v poslednom ročníku MŠ alebo ZŠ, ak si zákonný zástupca dieťaťa, resp. osoba, v ktorej starostlivosti dieťa je (rodič dieťaťa) na toto dieťa neuplatnil daňový bonus a ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku.

              Pri poskytovaní dotácií na stravu týkajúce sa našej školy sú dve vekové kategórie detí:

              • deti do 15 rokov veku, ak si rodič na dieťa neuplatnil v zmysle zákona o dani z príjmov nárok na daňový bonus (napr. osoby bez zdaniteľných príjmov, poberatelia dôchodku).
              • deti nad 15 rokov v ZŠ (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu aj v prípade, ak si rodič na toto dieťa uplatnil nárok na daňový bonus. Tieto deti, po dovŕšení 15. roku,  budú zaradené do zoznamu. Nie je potrebné čestné vyhlásenie.

              Žiadame rodičov, ktorých sa to týka, aby do 5. dňa v nasledujúcom mesiaci doručili na sekretariát školy vyplnené čestné vyhlásenia. /viď príloha 1 a príloha 2 v ukrajinskom jazyku/

          • Rekonštrukcia školy. Začíname!
            • Rekonštrukcia školy. Začíname!

            • Dnes dopoludnia priamo na stavenisku podpísal primátor mesta Boris Hanuščak Zápisnicu o prevzatí staveniska rekonštrukcie základnej školy Bartolomeja Krpelca, čím sa takmer zavŕšilo niekoľkoročné úsilie samosprávy o zveľadenie aj tejto vzdelávacej ustanovizne.

              Proces to bol mimoriadne náročný: najprv úsilie brzdili nevysporiadané vlastnícke vzťahy, potom sa pozornosť sústredila na hľadanie najoptimálnejšieho spôsobu financovania tohto náročného projektu. Netreba zabúdať, že objekt samotnej školy je rozľahlý, pozostávajúci s niekoľkých pavilónov a aj to kládlo zvýšené nároky na realizáciu. Financovanie rekonštrukcie je zabezpečené z viacerých zdrojov: Nórsky finančný mechanizmus poskytol nenávratný finančný príspevok (NFP) v sume 1 milión 303 tisíc €, operačný program Kvalita životného prostredia rovný 1 milión, a na ďalšiu etapu je schválených ďalších vyše 912 tisíc €, čo dovedna činí sumu presahujúcu 3 milióny 214 tisíc €. Kofinancovanie samosprávy je vyše 165 tisíc €. I. etapa realizácie projektu zahŕňa zateplenie obvodového plášťa na pavilónoch A, B, C,D, výmenu strešnej krytiny so zateplením na pavilónoch A,B,C,D, výmenu starých okien za trojkomorové , výmenu všetkých vchodových dverí, výmenu radiátorov s termostatickými ventilmi +vyregulovanie kúrenia , nové maľby, nové úsporné svietidlá v triedach, nové rozvody elektrického vedenia, rozvody TÚV, II. etapa zateplenie obvodového plášťa na pavilónoch F,H, + výmenu strešnej krytiny so zateplením na pavilónoch F, H, + všetky výmeny ako pri prvej etape, a záverečná etapa zateplenie obvodového plášťa na pavilónoch E,G, + výmenu strešnej krytiny so zateplením na pavilónoch E, G, a taktiež všetky vyššiespomínané výmeny. V prípade prvej etapy je termín zhotovenia stanovený na 122 dní od momentu prevzatia staveniska, v prípade zvyšných etáp je to 128 dní. Úspešnou realizáciou projektu tak všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta dostanú „šat“ hodný začiatku tretieho tisícročia, zodpovedajúci štandardom a trendom mesta zapísaného v Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022
            • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

            • Tak a je to tu. 30.jún - posledný deň školského roka. Školského roka, ktorý priniesol žiakom aj učiteľom mnohé výzvy, úspechy, prekážky aj skúsenosti. Najmenší sa naučili čítať, rátať, najstarší deviataci okúsili "chuť" prijímacích skúšok aj úspech z prijatia na vytúženú strednú školu. Slávnostné ukončenie školského roka sa tradične konalo na školskom dvore. Po hymne, úvodnej básni a tanci našich žiačok, boli ocenení naši najúspešnejší žiaci. Na záver sa so všetkými žiakmi a učiteľmi rozlúčili deviataci. Tak sa už všetci rozišli do tried, kde si prebrali od svojich triednych učiteliek vysvedčenia. Fotogaléria TU.

            • Príroda Karpát

            • 22.júna sa naši deviataci zúčastnili exkurzie v Prírodovednom múzeu v Košiciach. Žiaci mali možnosť odhaliť nádheru ukrytú v nehybnom kameni hornín a minerálov. V oblasti geológie si lepšie upevnili poznatky z histórie Zeme, pôvod rastlín a rôznosť živošíšnych druhov t.j. fauny a flóry.

            • Vyhodnotenie zberu papiera

            • V dňoch 10.5-12.5.2022  sa na našej škole konal  jarný  zber papiera. Do zberu sa zapojili žiaci I. aj II. stupňa. Spolu sa nazbieralo  12 496 kg papiera a kartónu, z toho žiaci I. stupňa nazbierali 5 889 kg a žiaci II. stupňa 6 607 kg.  Zberu sa okrem žiakov aktívne zapojili aj rodičia a zamestnanci školy, za čo im veľmi ďakujeme.

              Vyhodnotenie:

              I.stupeň

              1. miesto získavajú žiaci 2.A  triedy – vyzbierali  1 782 kg papiera (priemer na žiaka 93,79 kg)

              2. miesto – 3.A trieda – vyzbierali  1 262  kg papiera (priemer na žiaka 63,1 kg)

              3. miesto – 1.B trieda – vyzbierali  937  kg papiera (priemer na žiaka 49,32 kg)

              Najlepší jednotlivci:

              1. Fecko  Jakub 2.A  – 1 139  kg

              2. Zakopalová  Zara 3.B  – 373  kg

              3. Hudáková  Patrícia 1.B  – 347  kg

              II. stupeň

              1. miesto získavajú žiaci 6.A triedy – vyzbierali  1 402  kg papiera (priemer na žiaka 53,92 kg)

              2. miesto – 6.B trieda – vyzbierali  1 137  kg papiera (priemer na žiaka 49,43 kg)

              3. miesto – 9.D trieda – vyzbierali  514  kg papiera (priemer na žiaka 34,27 kg)

              Najlepší jednotlivci:

              1. Rychvalská Nina 6.B – 480  kg

              2. Bialobok Ján 7.B – 439  kg

              3. Bereščáková Simona 6.A – 386  kg

               

          • Exkurzia na Spiš
            • Exkurzia na Spiš

            • Spiš, nádherná rázovitá oblasť, obkolesená navôkol množstvom historických a turistických pamiatok i zaujímavostí. Táto oblasť, nás šiestakov privítala krásnym slnečným počasím a my sme mohli začať našu expedíciu z geografie a dejepisu. Sprevádzali nás naše p.učiteľky J.Minčáková, S.Semanová a E.Tipulová. Hneď v úvode sme prebádali Markušovský kaštieľ a letohrádok- Dardanely, po ktorom sme sa posilnili a pokračovali sme peknou túrou do terénu. Naše kroky videli k zaujímavému skalnému útvaru nazvanom Markušovský skalný hríb, ktorý sa nachádza v národnej prírodnej pamiatke Markušovské steny. Príroda ho vytvorila zo zlepencov vápenca a pieskovca a nachádza sa v nadmorskej výške 470 m. n.m. Dostali sme sa k nemu okolo rieky Hornád a už priamo k nemu chodníkom, ktorý sa kľukatil pomaly hore a dal nám aj riadne zabrať. Je neskutočné ako príroda dokáže vytvoriť niečo nevšedné a očarujúce. Veríme, že sa nám podarí aj v novom ročníku spoznať  ďalšie krásy nášho milovaného Slovenska.

            • VODÁCKY KURZ NA BEROUNCE

            • Naši športovci z 8. a 9.ročníka v termíne od 13.6. do 17.6.2022 splavujú rieku Berounka v ČR. Ich prvé zábery riadenia lodí a pobytu nájdete v priloženom foto:

          • DRUHÁCI v OKRESNEJ KNIŽNICI
            • DRUHÁCI v OKRESNEJ KNIŽNICI

            • Prifrčal na motorke, v ktorej mal uložené nielen skvelé knihy, ale aj humor, vtip a skvelú náladu. Aj takýto je Braňo Jobus, spisovateľ, spevák, hudobník aj herec. Do sveta svojich kníh vtiahol žiakov 2.A triedy pesničkami a pútavým rozprávaním. Deti si z besedy odniesli nielen množstvo zážitkov, ale aj knihy s venovaním a isto aj chuť pustiť sa do ich čítania.

          • Prváci na ranči
            • Prváci na ranči

            • 9.6.2022 naši prváci navštívili RANČ KONSKÉ SRDCE Pani Katka nich privítala a oboznámila so starostlivosťou o koníky a s ich chovom. Neodmysliteľnou súčasťou tejto návštevy bola aj jazda na koni, ktorá sa deťom veľmi páčila, aj keď mnohí museli prekonať počiatočný strach, kým si na koníka vysadli. Z výletu si prváčence odniesli mnoho zážitkov, poznatkov i skúseností.

          • TRETIACI v OKRESNEJ KNIŽNICI
            • TRETIACI v OKRESNEJ KNIŽNICI

            • Žiaci 3.A si dnes obohatili hodinu čítania a zúčastnili sa v Okresnej knižnici D. Gutgesela bábkovej inscenácie s názvom Dievčatko s obrovskou fantáziou, ktorá bola na základe motívu mimočítankovej literatúry Pipi Dlhá Pančucha od Astrid Lindgrenovej. Predstavenie viedla bábkoherečka Barbora Krajč Zamišková, ktorú dopĺňali naši šikovní žiaci vďaka ich vedomostiam.